11am. Me, my dad and my brother depatrted from hotel mercure, walked to Kota through Glodok. We visited Museum Bank Mandiri -mbm-, then round 1pm went to Museum Bank Indonesia -mbi-. First impression entering mbi was, “Wow, never thought we had smthing like this in indo! Haha..” But it even got better when we discovered that it was full of technology lol. I mean canggih lah on how they pass information to ppl, they even have a mini theater at the beginning of the tour. Btw the ticket is free! It made museum bank mandiri look bad in a way.. (hmm dari segi lighting mungkin ya? rada gelap dimana2, n klo pake AC enak kali yee skalian escaping from the heat of Kota yg hooaaaam panas!) i jz learned that they got many organizations and activities going on in mbm.. sbnernya saya berminat, tapi jauhnya itu and macet pulaaa hiks bikin males..

Then we went to museum Fatahillah, twas much worse than the others, like very ill-preserved. and we had to pay Rp. 4000 (2 students and 1 adult). Although we must admit that some of the stuff they’re keeping there are precious, but some others become worthless, i guess, since most of them are in really severe condition. It just reminds me of how magnificent the museums in Russia were. We’re jz so far away on how to keep/ manage historical places interesting, clean, well preserved, n make money haha. mbi impressed me a lot,i have to say! (BI got all the money after all!!) I compare it to a museum i visited in Beijing years ago. *it’s all about sustainable development-continous improvement-maintanance, hard to do, yes i know🙂

Moving on, i spent time riding a sepeda ontel with my dad while my brother waited for us at Cafe Batavia, nice place to hang out really. My dad n bro even sang a few songs there, but unfortunately the music wasn’t quite nice, malah bikin eke pusing (speakers dan permainan pianonya mungkin ya?) Too bad pas jalan2 ini gw ga bawa kamera huhuhu.. oh we also visited jembatan kota itu loh yg warnanya cokelat.. sayang smwa iyu di rusak oleh lingkungan yang kotor tak terpelihara.. ga habis pikir apakah kita itu bener2 punya dinas pariwisata dan kebersihan dan pertamanan *is there? di jakarta ini..
Just for the record, di St. Petersburg itu banyak bgt old buildings ya.. semuanya keren bgt bisa bwt foto2. but then pas gw masuk salah satu building itu untuk stay disana for a couple of days, jreng2!! dalemnya ancuuur bgt! hahaha ketepu berat! so it turned out that yg pemerintah terapkan adalah smwa gedung at least tampilan luarnya mesti dibenerin and dicat rapi to atract tourists, lagian jd bersih, keliatan terawat dan indah di mata.. so why not apply this in jakarta eh??

Then we took the one and only Transjakarta back to the hotel, just in time before maghrib. Everyone took shower, then we went to eat a singaporean resto. twas good. I had wonton noodles with roasted duck hoho yummy.. Then got back lying on the bed and watched HBO (it’s no television! lol) ‘Wanted’ all the way again!! (jz watched it in the morning after breakfast haha) james mcAvoy cihuy!!

Furthermore, i had a very pleasant visit back there in kota tua, but yet banyak penyesalan juga, as i mentioned, kota tua ini terlalu berpusat di stasiun kota, mbm, mbi, and fatahillah..padahal kan areanya masih lebih luas dgn gedung2 tua lainnya.. sejujurnya ga terlalu nyaman sebagai tempat wisata coz area ini kumuh bgt, sampah dimana2, penjaja makanan ga teratur *bukanny aga boleh ada ya!, trus penghijauan kurang bgt. it’s all ttg budaya masyarakat si e..apa lagi yg di area sungai yg ada jembatan itu. sangat disayangkan. bayangkan klo di russia pemerintah menempatkan banyak uang untuk maintanance taman2 di moscow and st. petersburg, klo bunga2nya layu lgs diganti, ada artnya pula loh di taman2 itu *watdehel does that mean?!?. di sepanjang jalan2 kota penghijauan bener2 diperhatikan. trus banyak tempat sampah yg kondisinya bagus +ergonomis dan jarak2nya relatif dekat jangkauan.. *ttg tempat sampah gw rasa ada itungannya juga, sama aja kyk di setiap gedeung mesti ada toilet at least tiap 50m untuk efisiensi. hmm mungkin ga usah jauh2 nyontoh russia ya, liat aja ke bangkok tourist bisa banyak kyk gitu..tapi orang kita malah kebanyakan pergi ke mall bwt belanja c haha..*emg bagus2 n murah c..

*this is originally a note i wrote in bed *coz i couldn’t sleep that night after the tour of kota tua..